Videotuotanto- ja livestriimauspalveluihin liittyy paljon kaikenlaista teknistä sanastoa. Virtuaalipalvelujen tarpeen lisääntyessä termejä on alkanut vilisemään myös alan työpiirien ja lehtien ulkopuolella. Kokosimme näppärän A to Z -listan selityksineen merkittävimmistä ja haetuimmista termeistä. Tiedätkö jo, mitä tarkoittaa bitrate, DMCA tai picture in picture?

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Adaptiivinen

Adaptiivinen striimi on sellainen videolähetys, joka mukautuu netin käytön ja erilaisten katselulaitteiden mukaan. Oletko huomannut joskus YouTube-videon muuttuvan teräväpiirtolaadusta sumuisemmaksi 480p-videoksi? Tällöin YouTube yrittää jatkaa videon toistamista ilman pätkimistä tai pitkiä lataustaukoja, koska nettiliittymä ei ole tarpeeksi nopea HD-videon sujuvaan toistamiseen. Eron voi huomata esimerkiksi samaa liittymää käytettäessä kotona ja mökillä. YouTube mukautuu myös katselunäytön resoluution mukaan, eli soitin ei toista automaattisesti 4K-videoita tavallisille HD-näytöille. Omissa ja yritysstriimeissä kannattaa adaptiivisen tekniikan sijaan käyttää lukittua resoluutiota (esim. 1080p tai 720p), jotta videon laatu ei muutu jatkuvasti katsojilla. Sopivan laadun löytäminen vaatii testaamista.

B

Bitrate

Bitratella mitataan striimausmaailmassa tiedonsiirtonopeutta tietyssä ajassa. Termi on tuttu myös videoiden tallennus- ja renderöintiprosessista. Yksikkö voi olla esim. kilobittiä sekunnissa (kbps). Käytännössä bitrate määrittelee, kuinka terävää videota voidaan näyttää. Mitä suurempi luku on, sitä enemmän ruudulla on pikseleitä, ja sitä parempi on videon laatu. Livelähetystä tehdessä arvo on riippuvainen nettiyhteyden lähetysnopeudesta, sillä korkean bitraten videokuvan tiedostokoko on tietysti myös suurempi. Tästä syystä esimerkiksi kahden megan (2 Mbps / 2000 kbps) nettiyhteydellä on mahdotonta lähettää 1080p-laatuista livestriimiä, koska verkon kapasiteetti ei vain riitä. Onneksi Suomessa on keskimääräisesti nopeammat yhteydet.

C

CPU

CPU on tietokoneen sisällä oleva prosessori tai suoritinyksikkö, joka työskentelee livestriimaamisen tai videon valmistumisen aikana. Eli käytännössä siis tietokoneen aivot. Vaikka videon renderöiminen tai livelähetyksen tekeminen esim. Facebookiin tai Instagramiin onnistuu nykyään pelkällä puhelimellakin, vaatii ammattimainen tuotanto lähes aina tehokkaan tietokoneen ja prosessorin apua. Korkealaatuinen video voi valmistua tehokkaalla tietokoneella tunteja nopeammin.

Prosessointiteho on striimin sulavuuden kannalta erityisen tärkeää, jos lähetys sisältää esimerkiksi useita erilaisia kameralähteitä tai ikkunoita, joiden välillä on vaihdeltava. Kun tietokone on kovalla käytöllä, kuulee sen yleensä ensimmäisenä tuulettimen kovasta äänestä. Pahin mahdollinen rasite CPU:lle? Kokeilkaapa renderöidä tietokoneella videota Adobe Premierellä, avaa taustalle jokin graafinen peli, kaapatkaa ruutua ja livestriimatkaa koko episodi.

D

DMCA 

DMCA (Digital Millennium Copyright Act) on Yhdysvaltojen tekijänoikeuslaki, jota maailman suurimmat videopalvelut ja levy-yhtiöt noudattavat. Miten tämä koskee sitten suomalaisia? YouTubessa videoiden ääniraitojen mykistämiset ja ns. dmca striket (ilmoitukset tekijänoikeusrikkomuksista) ovat olleet arkipäivää jo useamman vuoden ajan. Näitä ilmoituksia tehtailevat lähes poikkeuksetta tekijänoikeusjärjestöjen botit, jotka on ohjelmoitu tunnistamaan videoilla soivia hittikappaleita. Nykyään nämä botit ovat jopa niin tarkkoja, että ne voivat tunnistaa myös kauppakeskuksen kaiuttimissa taustalla soivat, tai jopa sinun laulamasi kappaleet! Viime vuonna tekijänoikeusjärjestöt ottivat kohteeksi myös livestriimit. Tämä johti mm. useiden suosittujen Twitch-livestriimaajien jäähyihin ja tulonmenetyksiin. Ole siis tarkkana myös videoilla ja striimeissä kuuluvan musiikin kanssa, suosi tekijänoikeus- ja rojaltivapaita soittolistoja. Varmistamme, että myös Avea Median tuotannoissa musiikkilisenssit ovat kunnossa.

E

Embed

Embedded player on sama kuin upotettu soitin. Internetissä tämä ei kuitenkaan tarkoita soittimen uittamista vedessä, vaan sen lisäämistä nettisivuille. YouTubella, Facebookilla ja muilla videoiden ja striimien jakopalveluilla on omat embed-koodinsa, jotka saa näkyville yleensä videon Jaa-napin yhteydestä. Tämän koodin ja soittimen voi sitten kopioida omille kotisivuille. Tiesitkö, että videot ja livestriimit voivat kerätä jopa satoja katsojia lisää, jos soittimen upottaa yrityksen etusivuille pelkän linkin jakamisen sijaan? Tällöin sen löytävät helposti niin vakioasiakkaat kuin satunnaiset surffailijatkin. Hyödynnä siis YouTuben ja Facebookin omien algoritmien ohella myös kotisivusi vetovoima.

F

Frame rate

Video muodostuu monista yksittäisistä kuvista (frame). Frame rate tai fps (frames per second) ilmaisee, montako kuvaa näytetään sekunnissa. Mitä isompi fps-arvo, sitä sulavampi kuva. Ihmissilmä näkee eron esimerkiksi 30 ja 60 fps:n videoissa. Fps on kuitenkin eri asia kuin kuvan tarkkuus. Joillain kameroilla kuvan resoluutio putoaa esimerkiksi yli 60 fps:n videota kuvatessa. Elokuvia tehdessä suositaan yleensä 24 fps:n standardia, mutta striimatessa voidaan käyttää suurempaakin lukua. Joskus livestriimin asetuksien ja videoklippien fps-erot aiheuttavat kuvan ”nykimistä” suorassa lähetyksessä. Erityisesti 60 fps -animaatiot näyttävät striimissä huomattavasti paremmalta, jos itse lähetys tulee ulos samalla frame ratella. Korkean frame raten striimin katsominen ja lähettäminen vaatii tietysti myös nettiyhteydeltä enemmän.

G

5G

5G tarkoittaa viidennen sukupolven mobiiliyhteystekniikkaa eli se on seuraava taso 4G-verkosta, jota sinäkin luultavasti käytät puhelimellasi tai tietokoneellasi. 5G-verkot toimivat Suomessakin jo isojen kaupunkien keskusta-alueilla. Suomalaisten teleoperaattorien mukaan 5G:n piirissä on jo yli 2 miljoonaa suomalaista. 5G-tukiaseman käyttäminen vaatii 5G-yhteensopivan puhelimen tai modeemin.

Miksi sitten kannattaa innostua 5G:stä? 5G mahdollistaa langattomasti jopa gigan yhteysnopeuden, jonka on voinut saavuttaa aiemmin vain valokuitukaapelilla. 4G-liittymiin verrattuna 5G voi olla yli 10 kertaa nopeampi. 5G:n myötä on mahdollista livestriimata 4K-tasoisia lähetyksiä myös ulkona. Lisäksi 5G mahdollistaa tarkemman ja nopeammin päivittyvän statistiikan esimerkiksi urheilulähetyksiin. 4G-verkkoa käytettäessä tästä voidaan vain haaveilla. Luonnollisesti myös useampi yhteyden käyttäjä voi katsella 4K- tai jopa 8K-videoita ilman pätkimistä.

H

Hollyland

Ei, nyt ei ole puhe Hollywoodista, vaikka sielläkin Hollylandin tuotteita varmaan käytetään. Hollyland valmistaa tv- ja videotuotantojen tarpeita varten erilaisia langattomia lähetyslaitteita, radiopuhelimista kameraan kiinnitettävään videolähettimeen. Myös Avea Media käyttää Hollylandin lähettimiä. Mikä näissä lähettimissä sitten on niin ihmeellistä? No meidän mielestä sadan metrin kantama minimaalisella viiveellä striimin monitorointipisteeseen on aika avaruusteknologiaa. Hollylandin kanssa kilpailevia valmistajia ovat mm. Teradek, Accsoon ja Vaxis.

I

IP-kamera

IP-kamera on kamera, joka on yhteydessä tietokoneverkkoon. (IP = Internet Protocol) Useimmat kuluttajille myytävät kodin valvontakamerat tai esimerkiksi keli/maisemakamerat ovat tänä päivänä IP-kameroita. IP-kamerat ovat yhteydessä verkkoon wifin, SIM-kortin tai kaapelin kautta. IP-kameroissa on hienoa se, että ne voivat lähettää reaaliaikaista kuvaa, jota voi katsoa itse verkko-osoitteen tai puhelinsovelluksen kautta. Myös etähallinta onnistuu samoin menetelmin. Perinteisissä analogisissa CCTV-turvakameroissa on oltava jonkinlainen muistiyksikkö, johon videomateriaali tallennetaan.

J

Jalusta

Mikä on video- ja valokuvaajan tärkein väline kameran jälkeen? No tietysti jalusta eli tripodi. Jalusta ei pelkästään kannattele raskasta kameraa, vaan se auttaa myös kuvan vakauttamisessa. Jalusta on korvaamaton apu esimerkiksi panoraamoja tai revontulia pitkällä valotusajalla kuvatessa. Jalustamerkki ja -materiaali kannattaa valita sen perusteella, kuinka kovalle käytölle se on tulossa. Raskaampia filmikameroita varten kannattaa hankkia alumiini- tai metallijalusta, mutta harrastajakäyttöön sopii kevyempi hiilikuiturunko.

K

Katsoja

Livestriimit ja videot tehdään katsojia ajatellen. Jotta katsojakokemus olisi mahdollisimman hyvä, täytyy monen asian olla kunnossa. Tärkeimmät ovat tietysti kuvanlaatu, äänenlaatu ja itse lähetyksen sisältö, mutta pelkkä hyvän kameran vieminen paikalle ei riitä, jos kuvaustilan akustiikka tai valaistus ei toimi. Lähetyksen sisältö kannattaa suunnitella etukäteen, jotta vältytään kiusalliselta hiljaisuudelta ja katsojalla olisi syytä katsoa ohjelma loppuun asti. Toisin kuin videoiden kanssa, suoraa lähetystä ei voi kelata eteenpäin. Lähetyksen yhteydessä kannattaa kertoa selkeästi, mitä on luvassa seuraavaksi. Etukäteen suunniteltu ohjelma auttaa myös ennakkomarkkinoinnissa.

Katsojia voi osallistaa yleisökysymyksillä, äänestyksillä ja chat-ikkunoilla. Nykytekniikalla myös etävieraiden ottaminen mukaan on mahdollista. Somepalveluilla on monipuoliset analytiikkatyökalut, joiden kautta katsojien saapumista ja lähtemistä on helppoa seurata.

L

Lower third

Lower third tarkoittaa tv-ohjelmien ja videokuvan alinta kolmannesta, jonne asetellaan usein animaatioita sisältäviä tekstipalkkeja, joilla kerrotaan esimerkiksi uutislähetyksissä haastateltavan tai käsiteltävän aiheen otsikko. Livestriimeissä lower third -infopalkit on mahdollista myös automatisoida ilmestymään ruudulle esim. viiden minuutin välein. Lower third -grafiikkaa ei sijoiteta perinteisesti aivan ruudun alalaitaan historiallisista syistä. Vanhoilla kuvaputkitelevisioilla ruudun reunoilla saattoi olla erilainen rajaus valmistajasta ja näytön asetuksista johtuen, minkä vuoksi kaikki katsojat eivät nähneet kuvaruudun äärilaitojen tekstiä ja toimintaa. Uusilla litteillä näytöillä ja älykkäillä asetuksilla tätä ongelmaa ei ole.

M

Moderaattori

Moderaattori voi olla julkisessa keskustelupaneelissa ohjaava ja puheenvuoroja jakava henkilö, tai internetin chat-kanavien ja kommenttipalstojen valvoja. Moderaattorin tehtävä on pitää keskustelu asiallisena ja aiheeseen liittyvänä. Yllättävän moni yritystapahtuman kommenttikenttä on täysin moderoimaton, vaikka chat-ikkunat ovat osa katselukokemusta. Tällöin tapahtuma on alttiina trollaamiselle, chat-viestien tai katsojakysymyksien kautta tapahtuvalle häiriköinnille ja myös tietoturvariskeille. Kaikki chat-häiriköt eivät suinkaan ole yksittäisiä ihmisiä, vaan toiminta voi olla myös organisoitua ja pitkälle automatisoitua. Chat-botit voivat lähettää massoittain esimerkiksi haitallisia linkkejä, joita katsojat saattavat klikata.

Moderaattorinkaan ei tarvitse olla aina ihminen. Livestriimeihin on mahdollista lisätä chat-botteja, jotka poistavat automaattisesti chattiin lähetetyt linkit tai kirosanafiltteriin syötetyt sanat. Tämä on erittäin kustannustehokas ratkaisu lähetyksen tai webinaarin turvallisuuden ja viihtyvyyden parantamiseksi.

N

Netflix

Netflix ei esittelyjä kaipaa – vai kaipaako? Ennen nousuaan maailman tilatuimmaksi striimauspalveluksi, oli Netflix DVD-levyjen postimyyntifirma, tosin silloinkin jo maailman ensimmäinen sellainen. Yhtiö perustettiin 1997 ja striimauspalvelu aukesi 10 vuotta myöhemmin. Uudenkarheat DVD-levyt valikoituivat ykköstuotteeksi VHS:n sijaan siksi, koska ne veivät vähemmän varastotilaa ja olivat kevyempiä postitettavia. Vuonna 2000 Netflixillä oli Yhdysvalloissa noin 300 000 DVD-levyjen tilaajaa. Nykyinen verkkokauppajätti Amazon oli kiinnostunut ostamaan Netflixin toiminnan yhtiön ensimmäisinä vuosina, mutta tarjous hylättiin. Muutama vuosi myöhemmin tappiollinen Netflix tarjosi itseään Blockbusterille (R.I.P), mutta videovuokraamoketjun johto nauroi 50 miljoonan dollarin hintapyynnölle.

Netflixin striimauspalvelun nosti suosioon edullinen kuukausihinta, yksinoikeussarjat, vähäinen vakavasti otettava kilpailu ja mahdollisuus katsoa ohjelmia eri laitteilla. Netflix sai jo varhaisessa vaiheessa web-version rinnalle pelikonsoli- ja älypuhelinsovellukset. Sittemmin menestysreseptiä ovat ryhtyneet kopioimaan Applen, CBS:n ja Disneyn kaltaisten amerikkalaisten tv- ja teknologiajättien ohella myös satojen muiden maiden pienemmät mediayhtiöt.

O

OBS Studio

OBS (Open Broadcaster Software) on ilmainen livestriimaus- ja nauhoitusohjelma, joka soveltuu niin ammatti- kuin yksityiskäyttöön. OBS:n avulla on mahdollista monitoroida niin kuva- kuin äänilähteitä ilman ylimääräisiä miksereitä. Ohjelmaa päivitetään jatkuvasti ja sillä on laaja lisäosatuki. OBS tukee useita eri käyttäjäprofiileja ja esitallennettuja näkymiä, joiden välillä voi vaihtaa yhdellä klikkauksella. Yhteen näkymään on mahdollista tallentaa esimerkiksi yleiskuvaa lähettävä kamera, mutta toisessa voidaan näyttää vaikkapa useampaa kuvanlähdettä yhtäaikaisesti. Monet muut striimausohjelmistot, kuten Streamlabs ja Prism pohjautuvat OBS:n lähdekoodiin. Ne saattavat sisältää eri lisäosia ja erilaisen käyttöliittymän.

P

Picture in picture

Picture in picture (kuva kuvassa) on nykyisin yleisesti televisiossa, striimeissä ja videoissa käytetty tekniikka. Se tarkoittaa pienemmän kuvalähteen näyttämistä suuremman päällä. Ensimmäisen kerran sitä käytettiin televisiossa Montrealin kesäolympialaisissa 1976. PiP onkin loistotekniikka silloin, kun ruudulla tapahtuu yhtä aikaa paljon, tämän vuoksi se sopii erinomaisesti urheilutapahtumiin ja uutisiin. 1976 picture in picture -lähetyksiä pystyivät järjestämään vain isot tv-tuotantofirmat, mutta nykytekniikan ansiosta ”puhuvia päitä” näkyy lähes jokaisen YouTube-sisällöntuottajan videoissa. Toiminto on sisäänrakennettu moniin videoneuvotteluohjelmiin, joten apuohjelmienkin tarve on vähentymässä. Web-selaimilla voidaan avata nykyisin videoita pyörimään nettisivun kulmassa.

Q

Quibi

Quibi oli hirveällä hypellä huhtikuussa 2021 käynnistetty amerikkalainen videopalvelu. Quibin idea oli olla kiireisille älypuhelimen käyttäjille suunnattu Netflixin kilpailija, jonka ohjelmat olivat kaikki 5 – 10 minuutin mittaisia, ja puhelimen pystynäkymässä katsottavaksi suunniteltuja. Quibi oli julkaisukuukautensa 11. ladatuin mobiilisovellus Amerikassa.

Quibi keräsi lähes 2 miljardia dollaria rahoitusta Hollywoodilta, mutta se lakkautettiin vain reilut puoli vuotta julkaisunsa jälkeen. Miksi? Quibi julkaistiin juuri ennen ensimmäistä suurta lockdownia, jolloin ihmiset linnoittautuivat koteihinsa ja kuvaukset laitettiin jäihin. Quibi-videoita ei voinut katsoa televisioilla ja tietokoneilla. Samaan aikaan Netflix ja Disney+ keräsivät ennätysmäärän uusia tilaajia. Quibi haastettiin myös oikeuteen patenttirikkomuksista kilpailevan videosovelluksen toimesta.

R

Restream

Restream on sekä verbi että maksullinen palvelu, joka tarkoittaa videostriimin lähettämistä moneen palveluun yhtä aikaa. Sitä voidaan kutsua myös multistreamiksi tai simulcastiksi. Olisiko suomenkielinen vastine monikanavastriimaus?

Miksi lähetys kannattaa striimata useampaan palveluun? No, miksi ei? Livestriimillä voi olla yksi pääasiallinen ja mainostettava lähetyskanava (esim. Zoom), mutta jos tapahtumalla tai yrityksellä on myös vaikkapa Facebook- tai YouTube-tili, voi saman striimin lähettää myös niiden kautta muutaman salasanan syöttämisen vaivalla. Näin voidaan maksimoida striimin tavoitettavuus, sillä satunnaisia surffaajia somepalveluissahan riittää. Jokainen pienenkin palvelun kautta saatu uusi katsoja on lisää julkisuutta. Striimausohjelmistosta riippuen useaan palveluun hajoitettu lähetys ei kuitenkaan vaikuta sen kummemmin katsojakokemukseen, koska esimerkiksi chat-viestit voi yhdistää yhdeksi syötteeksi.

S

Striimi

Stream, streami, striimi, striimaus… Striimi on musiikkia tai videota sisältävä mediatiedosto, jota toistetaan asiakaskoneella internetin välityksellä. Itse prosessia kutsutaan striimaamiseksi tai suoratoistamiseksi. Jos videota kuvataan ja lähetetään verkkoon reaaliaikaisesti, on kyseessä livestriimi eli livelähetys, mutta tästäkin voidaan puhua striimaamisena. Vaikka striimatessa ladataan dataa verkkopalvelimelta, ei tiedostoa tallenneta pysyvästi katsojan laitteelle.

Teknologiana moni meistä on tutustunut striimaamiseen luultavasti YouTuben tai Skypen kaltaisten videoneuvotteluohjelmien kautta. Striimauspalvelut ovat kasvaneet valtavasti erityisesti 2010-luvulla. Perinteiset tv-kanavat ovat joutuneet kehittämään striimauspalveluitaan pakon edessä nuoremman yleisön kuluttaessa sisältöjä enemmän ja enemmän netissä. Viime vuonna palveluiden tarve räjähti entisestään koronapandemian lukitessa ihmiset koteihinsa. Striimauspalvelut ovat myös avainasemassa ympäristöystävällisen liiketoiminnan kehittämisessä. Striimauspalveluiden markkina-arvon ennustetaan vähintään tuplaantuvan vuosikymmenen loppuun mennessä.

T

Twitch

Twitch.tv on katsotuissa minuuteissa mitattuna maailman suosituin livestriimausalusta. Kyllä, se on jopa suositumpi kuin YouTube ja Facebook, mutta kaksikko kirii eroa kiinni. Vaikka puhtaasti livestriimeihin keskittyvä Twitch jää kokonaiskäyttäjämäärässä somepalveluiden jalkoihin (15 miljoonaa päivittäistä käyttäjää), katsotaan Twitch-lähetyksiä kymmeniä minuutteja pidempään kuin muilla alustoilla. Twitch irrotettiin sittemmin lakkautetusta Justin.tv-livestriimauspalvelusta omaksi videopeli- ja esports-lähetyksiin keskittyväksi sivustokseen 2011. Amazonin nykyisin omistama alusta on alkanut kuitenkin kosiskelemaan laajempaa ja vanhempaa käyttäjäkuntaa mm. konserteilla, urheilulla ja matkailustriimeillä. Voidaan siis sanoa, että palvelu on tehnyt sisällöllisesti täyden ympyrän takaisin Justin.tv:n aikoihin.

Twitchin hyviä puolia ovat striimin monetisaatiovälineet ja yhteisöllisyys. Palvelun kautta tavoittaa hyvin erityisesti nuoria, miespuoleisia katsojia. Twitch on saanut viime aikoina negatiivista julkisuutta työntekijöidensä ja striimaajiensa palautteen huonosta huomioimisesta, ja sekavasta viestinnästä esimerkiksi tekijänoikeusasioissa.

U

Upload speed

Internet-yhteydellä on sekä lataus- että lähetysnopeus, joilla voi olla eriävät arvot. Videoita ja striimejä katsottaessa tarvitaan hyvää latausnopeutta (download speed), mutta livestriimin lähettäjä käyttää taas lähetysnopeutta (upload speed). Lähetysnopeus määrittelee pitkälti sen, minkä laatuista ja kuinka sulavaa striimiä on mahdollista lähettää. Parhainkaan kamera ei pelasta lähetystä, jos nettiliittymä on liian hidas. Suomessa esimerkiksi 720p-tasoisen striimin lähettäminen onnistuu pelkästään puhelimen 4G-liittymän avulla käytännössä jokaisen isomman kaupungin keskustasta. Ongelmia voi kuitenkin tulla maaseudulla ja katvealueilla. 4G-verkko ei kuitenkaan välttämättä riitä ammattimaisempiin ja esimerkiksi 1080p-laadun striimeihin. Ruuhka-ajat ja muut samaan verkkoon liittyneet vaikuttavat myös internetin nopeuteen.

Striimatessa data ei liiku koskaan tasaisella nopeudella, mutta langallinen ethernet-yhteys takaa kaikista vakaimmat striimit. Verkon käyttöä voidaan myös minimoida sulkemalla turhat ohjelmat ja laitteet. Testaa verkon nopeus Speedtest-työkalulla ennen striimaamista. Noin kahdeksan megan lähetysnopeus sisältää sopivan määrän väljää perustason HD-striimaamiseen, mutta parikymmentä megabittiä lisää mahdollista vieläkin värikylläisemmän kuvan tai 4K-laadun.

V

Viive

Livestriimeissä ja tv-lähetyksissä on aina jonkin verran teknistä viivettä, eli katsoja ei näe kameralla kuvattuja tapahtumia täysin reaaliaikaisesti. Viivettä syntyy striimidatan matkatessa lähetyskalustolta ensin striimin välityspalvelimille ja sieltä katsojan päätelaitteelle. Pienimmillään kaupalliset striimauspalvelut ovat saaneet videolatenssin alle sekuntiin, mutta tämä vaatii suuria investointeja palvelinkeskuksiin ja verkkoyhteyksiin, eikä tällaisen palvelun tarjoaminen miljoonille katsojille ole taloudellisesti mahdollista monelle kansainväliselle yrityksille. Pienempi viive voi vaikuttaa negatiivisesti myös kuvanlaatuun. Suomalaisten livestriimien ystävien kannattaa siis toivoa lisää Google Haminan kaltaisia konesaleja Suomeen.

Keskimääräisesti suosituimpien livestriimauspalveluiden viive on noin 10-15 sekunnin luokkaa. Viivettä voidaan lisätä myös keinotekoisesti, jos se on esimerkiksi turvallisuussyistä tai tapahtuman onnistumisen kannalta tärkeää. Esimerkiksi pokeriturnauksissa livelähetyksissä on useiden minuuttien edestä viivettä, jotta muut pelaajat eivät voi vakoilla toisten kortteja striimin kautta. 5G ja kehittyvä valokuituteknologia voivat mahdollistaa tulevaisuudessa lähes reaaliaikaisten lähetysten laajemman käytön.

W

Webinaari

Webinaari on verkossa järjestettävä seminaari tai koulutustapahtuma. Webinaari sisältää perinteisesti suoraa videokuvaa, ääntä ja katsojille mahdollisuuden esittää kysymyksiä. Webinaari voidaan toteuttaa striimausohjelmistolla tai varsinaiseen webinaarikäyttöön suunnitellulla ohjelmalla. Onnistunut webinaari on suunniteltu sisällöllisesti etukäteen ja sillä on aikataulu. Kerro heti webinaarin alussa, kuinka pitkiä puheenvuorot ovat ja mitä aiheita käsitellään. Hyödynnä osallistamisessa palveluiden äänestystoimintoja ja somen hashtageja, näin katsojat pysyvät hereillä pitkienkin puheenvuorojen aikana.

Webinaarit voivat olla maksullisia tai ilmaiseksi kaikkien katsottavissa. Maksullisten webinaarien osallistumislinkit lähetetään yleensä sähköpostin kautta. Jos aiot järjestää ilmaisen markkinointiwebinaarin, harkitse tapahtuman striimaamista samaan aikaan moneen palveluun ja esimerkiksi YouTubeen! Näin tapahtumasi voivat löytää myös sellaiset henkilöt, jotka eivät seuraa yrityksesi kotisivuja tai sometilejä.

X

Xbox

Tiesitkö, että uudet Xboxit ja PlayStationit sisältävät varsin monipuoliset ominaisuudet striimaamiseen ja videoiden tallentamiseen? Pelikonsoleilla voi katsoa ohjelmia ja striimejä, mutta pelikuvaa ja omaa selostusta voi myös lähettää itse YouTubeen ja Twitchiin ilman lisätarvikkeita. Tarvitset vain käyttäjätunnuksen haluamaasi palveluun.

Pelkältä pelikonsolilta livestriimatessa saatat kuitenkin huomata, ettei kuvan- ja äänenlaatu ole paras mahdollinen, eikä ruudulle saa esille muuta grafiikkaa. Tähän auttaa kuvan kaappaaminen tietokoneelle erikseen myytävällä videokaapparilaitteella, joita valmistavat esim. Elgato ja Avermedia. Alkuun pääsee noin 60 euron laitteella, mutta jos striimaamisesta innostuu yhtään enempää, kannattaa videokaappariin investoida ainakin muutama sata euroa. Myös web-kamera ja hyvä mikrofoni ovat tärkeitä. Isomman pelitapahtuman striimaamisen tai kuvaamisen järjestämiseen kannattaa pyytää apua ammattilaisilta.

Y

YouTube

Googlen omistama YouTube on saman firman hakukoneen jälkeen maailman eniten vierailtu nettisivusto. YouTube aloitti taipaleensa 2005 käyttäjien tekemään sisältöön nojaavana videoalustana, mutta se on myös erittäin pätevä isäntä livestriimeille. YouTube on erinomainen alusta erityisesti isojen livetapahtumien järjestämiseen, koska palvelu on kaikille tuttu. Kaikkien aikojen suosituimman suoran lähetyksen YouTube-ennätystä pitää hallussaan Red Bullin avaruushyppääjä Felix Baumgartner 8 miljoonalla katsojalla. Useita miljoonia katsojia ovat keränneet myös monet musiikkifestivaalit ja laulaja Andrea Bocelli.

Pienempien sisällöntuottajien kannalta YouTube Liven ainoa suuri ongelma on algoritmi, joka suosii tällä hetkellä videoita. Myös YouTuben käyttöliittymä on myös suunniteltu videoita varten, joten striimien lajittelu ja löytäminen on hankalaa. Toisaalta YouTuben kuvanlaatu on hyvä ja livepuolta parannellaan aktiivisesti. YouTube kopioinut esimerkiksi Twitchiltä clip-toiminnon ja maksullisen tilausmallin.

Z

Zoom

Harva oli kuullut Zoom-videoneuvotteluohjelman nimeä ennen koronaviruksen leimahtamista, mutta nyt Zoomin vaikuttavat tietävän kaikki. Viime vuonna Zoomin osake kävi korkeimmillaan 500 eurossa, osakkeen arvo siis peräti viisinkertaistui. Huhtikuussa 2020 Zoomilla oli peräti 300 miljoonaa päivittäistä käyttäjää. Zoom-yhtiö perustettiin itse asiassa jo 2012, mutta markkinoita hallitsivat tuolloin Microsoftin Skype, Googlen Hangout ja Adobe.

Zoomin nosti lentoon todennäköisesti palvelun helppokäyttöisyys ja toimiminen web-selaimella ilman rekisteröitymistä. Myös hinnoittelulla saattoi olla väliä, sillä Zoomilla on edelleen hyvä ilmaisversio, ja maksullinen oli erittäin edullinen vaihtoehto vielä ennen käyttäjämäärien kasvua. Myös riippumattomuus Amazonista, Microsoftista ja muista alan jäteistä saattoi sataa amerikkalaisen Zoomin laariin. Zoom on tehnyt rahakkaita sopimuksia esimerkiksi pankkien, koulujen, talk show -ohjelmien ja urheilusarjojen kanssa. Valtavat käyttäjämäärät ovat kuitenkin aiheuttaneet välillä palvelinongelmia. Zoomia on kritisoitu myös jonkin verran tietoturva-asioista. Videoneuvotteluohjelmien markkina-arvon on arvioitu tuplaantuvan vuoteen 2027 mennessä.