Yrityksesi on tilannut videon web- ja markkinointikäyttöön. Kuvaukset ovat purkissa, video on viimeistelyä vaille valmis ja julkaisu odottaa pian. Toivot, että video tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön. Tulosten maksimoimisen kannalta pelkkä videon lataaminen YouTubeen ja julkaise-nappulan painaminen ei kuitenkaan riitä. Tässä seitsemän vinkkiä videon julkaisuun sosiaalisessa mediassa.
1. Julkaise video useammassa palvelussa
Älä julkaise videota ainoastaan YouTubessa ja kopioi linkkiä Facebook-, LinkedIn– tai Instagram-päivitykseen! Kaikki somepalvelut eivät upota YouTube-linkkejä automaattisesti syötteeseen. Jos henkilö on kirjautunut Facebookiin, ei hän välttämättä halua avata ylimääräisiä sovelluksia ja selainikkunoita yhden videon katsomista varten. Lataa siis YouTubeen tarkoitettu video myös Facebookiin, LinkedIniin tai IGTV:hen. Näin useampi päivityksen näkevä henkilö käynnistää videon ja katsoo sen loppuun. Somepäivityksestä myös tykätään enemmän, jos videon voi katsoa samassa ikkunassa. Somepalvelujen algoritmit suosittelevat enemmän sellaista sisältöä, joka ei ohjaa suoraan kilpailevalle sivustolle.
2. Huomioi saavutettavuus ja kansainvälinen yleisö
Kuullaanko videolla runsaasti puhetta? Muista, että videota katsovat myös kuulorajoitteiset ja suomea toisena äidinkielenään puhuvat. EU:n saavutettavuusdirektiivi velvoittaa kaikkien julkisten verkkopalveluiden olevan käytettävissä henkilön ominaisuuksista ja toimintarajoitteista riippumatta. Videoita katsotaan muutenkin paljon ilman ääniä mobiililaitteilla, joten tekstittäminen kannattaa. Tekstitä videot itse YouTuben tai Facebookin omilla työkaluilla, tai pyydä meitä lisäämään tekstitys videoon jo etukäteen. Englanninkielisellä vaihtoehdolla varmistat, että myös kansainvälinen yleisö kiinnostuu videosta. Tuote- ja yritysvideoissa tekstityksen lisääminen on erittäin tärkeää pelkästään myynnin lisäämisen kannalta.
3. Pyydä somekäyttöön myös lyhyempiä tai pystysuoria klippejä
Tuo ilmi jo tarjouspyynnön yhteydessä, että haluat videosta myös 10-15 sekunnin klippejä tai pystysuoria versioita, koska esimerkiksi viiden minuutin dokumentti ei toimi sellaisenaan mainostettavana sisältönä. Pystysuoria videoita voidaan käyttää YouTuben Shorts-lyhytvideoina, TikTok-tilillä, Facebookin, Instagramin ja LinkedInin tarinoina sekä Twitterin Fleet-pätkinä. Erityisesti älypuhelimilla katsottavat pystysuorat videot ovat kohtalaisen uusi ominaisuus YouTubessa ja LinkedInissä, joten näissä palveluissa yrityksesi postaukset erottuvat massasta. Tietyissä palveluissa Story-klippiin voidaan sisällyttää linkki videon pidempään versioon.
Story-päivityksissäkin voidaan käyttää vaakasuoria videoita, mutta tällöin ne täyttävät vain osan ruudusta, jos videota ei venytetä koko näytölle. Editointivaiheessa pätkien leikkaaminen on helppoa, sillä esimerkiksi Avea Median kuvaama raakamateriaali Ultra HD -tasoista. Monella palvelulla on tarinoille 15 sekunnin maksimimitta, mutta sitä voi kiertää lataamalla peräkkäin useamman klipin.

4. Valitse hyvä esikatselukuva
YouTube ja Facebook voivat suositella videotasi myös sellaisille henkilöille, jotka eivät ole käyneet ennen kanavallasi. Kiinnostavalla esikatselukuvalla saat heidätkin klikkaamaan videon päälle. Facebookissa kuvan voi valita itse videon ruuduista. YouTube suosittelee taas automaattisesti kolmea eri vaihtoehtoa, mutta kuvan voi ladata myös itse. Onnistuneen kuvakkeen luomiseen ei ole tiettyä kaavaa, mutta psykologisesti aivoihin purevat selkeät ihmiskasvot, huomiovärit ja kysymyksiä videosta herättävät kuvankaappaukset.
Kuvake voi sisältää myös logon tai tekstiä, jonka määrä kannattaa pitää pienenä rajallisen tilan vuoksi. Teksti voi olla eri kuin videon otsikko, jos katsojalle halutaan välittää enemmän informaatiota. Varmista, että teksti erottuu taustasta ääriviivoilla tai varjostuksella. Älä laita tekstiä oikeaan alalaitaan, sillä YouTubessa videon keston merkkaava laatikko peittää sen alleen. Jos et ole suunnitellut aiemmin esikatselukuvakkeita, pyydä apua tuottajilta jo videon tuotantovaiheessa.
5. Lisää kuvaus ja sopivat aihetunnisteet
Älä jätä videon kuvauskenttää tyhjäksi, sillä se vaikuttaa videon näkyvyyteen Googlessa ja muissa hakukoneissa! Esimerkiksi YouTuben haku ei näytä ainoastaan samankaltaisen otsikon sisältäviä videoita, vaan se hakee tietoja myös kuvauksesta. Kuvauksen kannattaa olla vähintään muutaman lauseen mittainen. Sen tulisi sisältää eri sanoja kuin otsikossa, joita kuitenkin haetaan Googlella. Jos kuvauksen keksiminen on vaikeaa, käytä esimerkiksi kysymyksiä: “Mitä tapahtuu, kun A kohtaa B:n?” tai viittaa samankaltaisiin videoihin. Ruoka-aiheiset videot voivat sisältää reseptejä, musiikkivideot kappaleen lyriikat ja yritysvideot tiivistelmän yhtiön historiasta. Älä myöskään unohda linkkejä kotisivuille ja muille sometileill
6. Aikatauluta sisällön julkaisu
Onko videosi pitkä tai suunnitteletko julkaisusta spektaakkelia? Älä julkaise videota välittömästi käsittelyn jälkeen, vaan aikatauluta se parempaan ajankohtaan. Näin voit markkinoida ensiesitystä ennakkoon somessa. Pohdi erityisesti, minä kellonaikana ja viikonpäivänä tavoitat eniten katsojia. Maanantaiaamu ei ole paras ajankohta, kun ihmiset vielä käynnistelevät työviikkoaan palavereissa. Lyhyemmät huumorivideot toimivat lounasaikojen ajankohtaisena viihteenä, mutta niitä varten ei avata välttämättä tietokonetta ja puhelinta perjantai-iltojen viihdeohjelmien aikaan. Jos taas myyt videon avulla jotain tuotetta, julkaise se arkena sellaiseen aikaan, jolloin asiakkaasi voivat ottaa sinuun välittömästi yhteyttä. Muista huomioida aikaerot, jos yleisösi elää toisella puolella maapalloa.
7. Mainosta videota ja seuraa analytiikkaa
Lähes jokaisella some- ja videopalvelulla on omat analytiikkatyökalunsa, joiden kautta voit seurata videon katsojalukuja ja muita tietoja. Tarkista tilastot ensimmäisen kerran muutaman päivän päästä videon julkaisusta. Kuinka moni näki videon syötteessään, kuinka moni avasi sen ja kuinka moni katsoi sen loppuun? Tee näiden tietojen perusteella havaintoja ja muistiinpanoja, joita voidaan hyödyntää seuraavan videon tuotannossa. Pitäisikö videon olla ensi kerralla nopeatempoisempi tai lyhyempi, jotta se katsottaisiin useammin kokonaan? Jos video ei vaikuta saavan uusia käynnistyskertoja, kokeile jotain toista esikatselukuvaa tai otsikkoa. Markkinointikäyttöön tarkoitettua videota kannattaa myös aina mainostaa rahalla somepalveluissa. Pelkästään muutaman kymmenen euron viikkopanostus takaa sen, että videosi ilmestyy satojen ihmisten syötteisiin Facebookissa tai LinkedInissä. Kokeile käynnistää maksullinen mainoskampanja silloin, kun videon päivittäiset toistot kääntyvät laskuun.
